Pumpasoppa med ostchips

 

 

Nu när hösten är på ingång fylls matvarubutikernas grönsaksavdelningar med pumpor. Jag köpte en butternut pumpkin och gjorde en soppa på det:

 

1 butternut pumpkin, tärnad

1 liter kycklingbuljong, hemmagjord

2 hackade gula lökar

5 hackade vitlöksklyftor

Cayennepeppar, ingefärapulver, paprikakrydda och koriander. Eftersom jag gjorde soppan på känn vet jag inte proportionerna. Mer av koriander och ingefära än resterande.

1 dl vitt vint

1 dl scd- yoghurt (funkar också att skippa eller byta ut mot exempelvis kokosmjölk)

 

Fräs löken tillsammans med smör eller olja och kryddorna. När löken börjar bli slapp häller man i buljongen och lägger i pumpan. Låter det koka upp. I med det vita vinet, låt koka upp och sänk. Glöm inte att salta ordentligt och peppra. När pumpan mjuknat har man i ca 1 dl yoghurt och låter koka upp igen. Klart!

 

Till soppan åt jag kalamataoliver från Garant (hemköp) (som är de godaste kalamataoliverna i svensk handel enligt mig) och cheddarostchips:

På en plåt med bakplåtspapper hyvlar man ostskivor tills plåten är fylld. In i ugnen på 250 grader. De ska bli gyllenbruna men inte för bruna för då smakar det bittert. Jag tror det tar mellan 5-10 minuter. Man får ha lite koll. Tas de ut för tidigt blir de mjuka vilket är helt okej också. Gott och ganska snabbt nu när hösten är på gång!

Annat viktigt utöver dieten

Källa: http://www.whatdidshesay.ca/2011/04/19/notgoodenough/

 

Andra viktiga saker som jag tog itu med i samband med min ”diagnos”:

Jag slutade att tänka på hur jag borde vara och vad jag borde klara av med att istället lyssna på vem jag var och vad jag orkade med och det fick vara gott nog. Till exempel så slutade jag med mina sinnessjukt höga krav vad gällde det mesta och började helt enkelt tagga ner, stressa ner. Började tänka lite mer ”äh det gör inget” ”det här är inte fantastiskt men det är gott nog…” osv. Vilket var svårt och jag kämpar med det fortfarande. Men jag har blivit mycket bättre på att inte vara så duktig hela tiden. Framförallt stressade jag upp mig över det mesta och idag märker jag att så fort jag försöker pressa mig själv för långt så känner jag hur det stramar i magen, där på höger sida.

  

Jag slutade borsta tänderna med fluortandkräm. Jag läste på många forum om hur dåligt det var med fluor, speciellt för oss med IBD. Men tyvärr vill jag veta mer än så än att en massa alternativa sidor skriver att fluor är dåligt samt att hippiedamen inne på hälsokosten menar att jag inte borde använda fluor för det är inte bra, punkt. Det biter inte på mig. Så jag googlade runt och hittade faktiskt en artikel från Karolinska institutet där man hittat stora mängder fluorrester hos patienter med UC vars tarm man opererat bort. Ja, för kroppen kan inte bryta ner fluor så det svävar runt och fastnar någonstans antar jag. Försökte hitta artikeln men det gjorde jag dessvärre inte. Hittade istället den här om man vill läsa lite kort om fluor och människa: http://www.epochtimes.se/articles/2012/06/30/23526.html
  Lägre intelligens… jag vet inte men jag hade en klasskamrat som hade bott i ett område i Sverige där flourhalten var mycket hög och hon hade fått som en tjock missfärgad beläggning på sina tänder som inte gick att ta bort och enligt tandläkaren var det fluorosis. Kanske lägger det sig på liknande vis i våra tarmar då? Det var rätt svårt att hitta en tandkräm lika kemisk som de man är van vid. Men KIngfishers Aloe Vera/ Fennel/ Tea Tree är den som liknar vanlig tandkräm mest enligt mig.

 

Jag slutade också att träna konditionsträning. Mina favoriter har alltid varit simning och jogging. Efter att jag läst mycket på Internet om kroppens läkningsprocess och träning förstod jag till slut att konditionsträning är inflammationsframkallande och bör undvikas under läkningsprocessen. Istället gick jag på Core (rygg och mage), Skivstång (styrka) och yoga. Gick och gick… det var min plan i alla fall. Nu har jag, ett och ett halvt år senare, så smått börjat att springa igen och jag är så tung! Min kondition är verkligen i botten men det var det värt.

 

Jag köpte tistelvinds syrade gurkor och tog en ”sup” till frukost varje dag för att få i mig de goda magbakterierna. Till maten åt jag ca en halv gurka och tuggade väl i början.

 

För att få i mig mineraler köpte jag himalayasalt som sägs vara extremt mineralrikt och drack en kopp varmt vatten med en halv tesked salt varje morgon. Inte så gott men det gjorde Crohnsboy så jag tänkte ”äh jag är inte ensam om det i alla fall”.

 

Kokosfett. Jag åt en matsked varje dag. Jag får kväljningar bara jag tänker på det. Tugg tugg och långsamt smälte kokosfettet i min mun. Jag åt den med smak på (Cocosa extra virgin kokosfett) och tyckte faktiskt att det var rätt gott i början men än idag när jag lagar min bananpannkaka med Cocosas kokosfett fåt jag små rysningar. Kokosfett anses vara inflammationsdämpande därav min koncentration kring att få ner den där fettklumpen varje morgon… uuh. Men det gjorde säkert sitt nere i magen!

 

Till er som ska börja med dieten och är i starten med introdieten tycker jag att ni ska gå in och kolla på Allie som filmade sig själv i starten där hon pep-talkar sig själv till att orka med det och något år senare frisk och kry. Gulligt!

 

http://celiacchick91.blogspot.se/2011/12/trying-to-be-20.html

 

 

Hur äter man i början av dieten?

 

Detta åt jag igår vilket är likt vad jag åt den första perioden på dieten. Möjligtvis åt jag såhär den fjärde månaden skulle jag tro. Ugnsstekt kyckling med massor av kryddor på och proppad med vitlök, morrötter och gul lök. Kokt mangold med smör på. Zucchinistrimlor på en plåt i ugnen med smaklöst kokosfett. Ett glas juice till. (På bilden blodapesinjuice från Tropicana vilket jag inte drack i början såklart. Då var det nog ett glas äpplejuice uppblandad med 50% vatten.

 

Jag minns när jag precis hade börja på dieten och gick in på otaliga hemsidor med SCD-recept och det var det ena goda efter det andra – men inget som jag kunde äta. Jag åt ju inte nötter, inte frukt, inte råa grönsaker, inte honung, ingen scd-yoghurt, inte smör. Jag hittade några hemsidor som hade delat in recepten efter var i läkningsprocessen man befann sig. Häromdagen fick jag en kommentar från en bloggläsare som ville veta hur jag gjorde i början på dieten. Jag förstår det. Just nu är min dator med alla matdagböcker och info om att starta dieten på annan plats än hemma hos mig men jag ska försöka guida er ändå.

 

1. Gör introdieten men inte som den är enligt boken Breaking the vicious cycle. Följ istället Jordan och Steves förslag från SCD-lifestyle som är följande:

 

Köp hem följande:
Ekologiska ägg
Ekologiska morrötter
Färskpressad morotsjuice, färskpressad druvjuice/äpple
Gelatinblad
Hel färsk kyckling att göra kycklingbuljong på

 

Under 3 - 5 dagar äter du följande kost:

Frukost: Kokta mosade/mixade morrötter utan fett. Kokta ägg, viktigt att dem inte är stekta. En kopp kycklingbuljong. Man ska undvika fett under denna period på 3-5 dagar.

Lunch: Kokta morrötter, kycklingbuljong med kycklingbitar i och ett glas Tropicana/Brämhults äpplejuice (om du tål äpple). Alltid utblandat med 50% vatten. Har du mycket candida (svamp… du pruttar mycket och har en vit beläggning på tungan) rekommenderar jag att man dricker Brämhults färskpressade morrötter istället. Juice-jello som du gör med gelatinblad vatten och äppeljuice eller druvjuice. Googla scd intro så hittar du recept på hur man gör. Detta gjorde jag bara mina första månader på dieten då jag ville ha ”nåt gott”. Tydligen är gelatin läkande läste jag på Tinas häromdagen (tinasmagmat.se). 

Middag: Samma som lunchen.

Mellanmål: Kokt ägg.

 

Hemskt dödstråkigt och deppigt? Jo faktiskt. Eftersom man får en die-off effekt då dåliga bakterier i tarmarna dör (det är teorin enligt boken i alla fall, jag väljer att tro att det stämmer) så blir man så hemskt trött under denna period. Jag tänkte flera gånger att min kropp höll på att klappa ihop. Man får föreställa sig att man gått vilse i någon skog någonstans och att detta är det enda man hittat att äta och man vill ju överleva så det är bara att äta och inte oroa sig så mycket för att man inte får i sig så mycket energi. En annan orsak till att man blir så himla trött under denna intro-diet tror jag också beror på att man byter från en ofta kolhydratrikkost till en utan kolhydrater. Dessutom får man inte i sig särskilt mycket energi eftersom man inte ska äta något fett under dessa 3-5 dagar. För egen del orkade jag inte mer än tre dagar eftersom jag blev så himla trött men kan tänka mig att resultatet blir bättre om man står ut i hela fem dagar. Samtidigt tycker jag att man ska lyssna på kroppen och orkar man inte mer så får man ge sig. Men minst tre dagar säger alla kunniga ute på Internet! Jag var lös/grötig innan jag började med introdieten. Under introdieten forsade det ur mig och många menar att detta är den mängd bakterier som dör. Jag var livrädd och ensam i min lilla etta på 28 kvadrat och tänkte att livet var så jävla orättvist. Men så gick jag in på youtube och tittade lite på crohnsboy, läste hans "hur-jag-blev-frisk-frpn-en-kronisk-sjukdom-dokument" som går att ladda ner gratis på hans något röriga hemsida: crohnsboy.com och kände att det var lugnt, det var naturligt det skulle nog gå bra. Vilket det också gjorde, till slut!

 

2. Sen då? Jo då börjar man försiktigt att introducera mat. Jag rekommenderar verkligen att man köper guiden från scdlifestyle.com om hur man ska gå till väga när man startar dieten och hur man introducerar ny mat. De har gjort ett femstegspaket där de har listor på vilket man börjar att introducera och vad man väntar med. De har stenkoll på grönsaker och vad de innehåller och hur svårt vissa typer kan vara för skadade tarmar eftersom de innehåller något särskilt ämne.

 

Man ska alltid äta nyintroducerad mat i tre dagar innan man börjar med nästa så här får man ha det lite tråkigt och kämpigt i början. Glöm bort allt vad frukost innebär och tänk istället födointag. Exempel på en veckomatsedel när man blivit klar med sin introdiet:

 

 

Måndag: Introducera pumpa
Frukost: 3 kokta ägg. Kycklingbuljong. Mosade morrötter med ghee/smör.
Lunch: Butternut pumpkinmos (koka pumpan tills den är riktigt mjuk – eller ännu bättre ångkoka så stannar näringsämnena kvar, blanda med ghee, smör eller kokosfett utan smak, salta och peppra). Kokt vit fisk med ghee/smör eller olivolja. Salt och peppar. Ett glas färskpressad äpplejuice alternativt morotsjuice. Jello till efterrätt.
Middag: Kokt kyckling med kokosfett/ghee/smör. Morotspure med kokosfett/smör/ghee.
Ett glas morot/äpple juice. Jello till efterrätt.
Mellanmål: Något av ovanstående mos eller kokt ägg.

Tisdag:
Upprepa samma mat som måndag.

Onsdag:
Upprepa samma mat som mån/tis.

Torsdag: Introducera broccoli
Frukost: Kokta ägg mosade med smör/ghee. Pumpamos. Ett glas juice. En kopp kycklingbuljong.
Lunch: Fisk i ugn eller kokt. Undvik odlad lax eftersom den får så mycket spannmål i sig att en känslig mage kan reagera. Dessutom är det en massa andra konstigheter i odlad lax så man mår nog bäst i att undvika. Ica har ekologisk lax som inte är odlad i frysdisken. Annars brukar det vara väldigt svårt. Man får undersöka på Internet om staden man bor i kan erbjuda riktig lax! Färsk välkokt broccoli eller ångkokad som man sedan gör broccolimos på (använd stavmixer) och göm inte att ha fett, smör/ghee/kokosfett samt att peppra och salta. Ett glas juice (mer om du tål!) och Jello till efterrätt.

Fredag:
Frukost: Broccolimos och kokt ägg. Juice. Jello. En kopp kycklingbuljong.
Lunch: Pumpamos, kokt kyckling med något fett till, färskpressad juice. Jello till efterrätt
Middag: Morotsmos, kokt fisk med något fett till, färspressad juice. Jello till efterrätt.

Lördag: Något av ovanstående.

Söndag: Introducera avokado
Frukost: Pumpamos med kyckling. Jello. Juice. En kopp kycklingbuljong.
Lunch: Mosad avokado med kokt fisk med något fett till. Juice. Jello.
Middag: Broccolimos med kokt kyckling. Fett. Juice. Jello

Måndag: Något av det du ätit ovanstående dagar.

Tisdag: Något av det du ätit ovastående dagar.

Onsdag: Introducera zucchini GUL. Den gula är mera lättsmält. Glöm inte att ta bort kärnhuset och skala den.
Frukost: Avokado. Jello. Juice. En kopp kycklingbuljong.
Lunch: Zucchini i bitar i ugn utan skal och utan kärnhus med fett på. Stekta köttfärssbiffar. Bara ägg, peppar och salt i biffen. Sorry ingen god lök här eller andra kryddor! Juice och Jello. Och så vidare...

 

Nu kom jag på att jag även kokade päron och mixade som jag åt till efterrätt ibland.Det var gott. Det blev ofta först ägg och buljong  till frukost och sedan mixade päron till efterrätt. Mmmm! Bra som mellanmål också. Går även att göra med andra frukter som persikor, äpple m.m. Har bara fått för mig att päron är lättsmält.

 

Tredje veckan kan man börja äta mogen banan. Börja då med en tredjedel ena dagen och fortsätt försiktigt så för att se hur du reagerar. Ät inte mer än två mogna bananer om dagen när du märkt att du tål dem. Något som snabbt blev en standard för mig till frukost var bananpannkaka: 1 ägg, 1 mosad banan stekt i kokosfett med smak av kokos. Ibland blandade jag i äkta ekologiskt vaniljpulver (rent från vaniljstången i en liten burk), ingefärapulver, kanel, kardemumma.

 

Fortsätt och ät såhär mycket kokt och mosat i början. Tarmarna är trasiga och behöver minsta möjliga retning. Tänk att det kommer att gå bra och för en matdagbok där du skriver vad du ätit varje dag och gör en liten markering med färger exempelvis:

 Rött = Ajajaj. Lös mage/ont/gas.
Orange: Lite aj, lite lös men inte så farligt, mindre gas
Grönt: Pyttelite aj, liten förändring med något fastare avföring. Pyttelite gas.
Du kommer att märka skillnad i dina färgmarkeringar vilket är väldigt kul! Små förändringar men dem finns där!

 

Ungefär vad jag åt de tre första månaderna, inget annat:

Morotsjuice
Äpplejuice
Tropicanas antioxidantjuice
Ren blåbärsjuice från saxhyttegubben som finns på systemet (svindyr men säkert väldigt god för magen)
Kyckling – kokt och i ugn (det går bra att köpa lår, klubbor. Blir väldigt gott i ugnen). Men försök äta färskt och glöm inte om du köper fryst kyckling är Kronfågeln (obs guldfågeln har socker i sin) det enda märket som inte har socker eller annat skumt i sig.
Fisk – mycket vit fisk som jag kokade eller stekte.
Köttfärs – biffar, bullar eller köttfärslimpa i ugn (utan ngt gott i början. Mest för att det var enkelt och blev mycket mat)
Kött i långkok.
Zucchini gul och grön, utan kärnhus och i ugn
Broccolimos alt. Kokt broccoli. Inte i ugn ännu.
Pumpamos alt. pumpa i stavar i ugn.
Morotsmos alt morrötter i stavar i ugn.
Ärtpure
Blomkålsmos
Avokado
Banan med svarta prickar (viktigt att bananen har svarta prickar annars innehåller den för mycket stärkelse).
Lite lite gul lök i maten ibland.
Lite lite färskpressad vitlök över maten ibland.
Lite lite citronjuice över maten ibland.
Rena kryddor som rosmarin, timjan, dragon, spiskummin m.m.

Hoppas jag inte glömt något nu.

 

Anledningen till att jag inte nämner att man ska använda raps eller olivolja är för att dessa oljor är inflammatoriska. Jag brukade tänka 20% raps/oliv och 80% smör/ghee/kokosfett.

 

Allteftersom tiden går börjar man introducera nytt. Tar på lite mera vitlök. Gör broccoli i ugnen. Stek paprikor i ugnen och ta bort skinnet. Fritera zucchini. Mosa avokado med vitlök, citronjuice, spiskummin för en kall sås likt avokado. Börja göra majonnäs att äta till maten. osv.

 

Jag var inte så rigid efter tre månader med att introducera mat försiktigt. Jag orkade inte utan kände istället efter hur det stod till med magen och chansade, lyssnade och ibland fick jag backa.

 

Tredje månaden beställer man en yoghurtmaskin och börjar göra den supergoda yogurthen so blir godast med 50% grädde 50% röd mjölk och med Arlas meze matlagningsyoghurt som starter.

 

Glöm inte att beställa SCD vitaminer i början av dieten. Vill man kan man även beställa matsmältningsenzymer för att hjälpa till med matsmältningen i början då man äter så lite rått och pajar mycket enzymer när man kokar allting.

 

Aaah. Var detta allt? Nej förmodligen inte. Men bästa tipset är: Läs Breaking the vicious cycle två gånger om och köp startguiden från scdlifestyle.com Jag är ledsen för alla felstavningar men jag jobbar tio timmar om dagen just nu och vill så gärna hjälpa er där ute men orkar inte korreturläsa. Nu har jag en stor stor disk och en väska som ska packas inför helgen innan jag får säga godnatt!

 

 

Lycka till nu. Det kommer att gå bra.

ladybird

En blogg om hur man med hjälp av SCD-dieten blir fri från Crohn's sjukdom.

RSS 2.0