Bra saker för SCD-köket

 
 
När man äter SCD är det svårt att förstå vad som är ok och vad som inte är ok vad gäller "färdiga" produkter. Man förstår att det är rent kött som gäller, grönsaker och kryddor. Men sen då? Finns det verkligen ingenting roligt tillbehör eller annat som man alltid använt tidigare i sin matlagning? Det gör det ju man får bara vara noga med att kolla ingredienserna. Därför tänkte jag posta en bild på sådant som jag tycker om att ha hemma som är 100% SCD-legal.
 
Äppelmos: från Ekostore i Göteborg. 100% äpplen. Gott att ha i sin yoghurt, på sina pannkakor eller varför inte som tillbehör till kött när det egentligen ska serveras någon gele eller chutney?
Syrade morrötter: från Undermat med ingefära och vitlök. Godaste syrade grönsakerna kan jag intyga som provat det mesta. Dessa är en njutning på riktigt (tidigare har jag mest ätit syrat för att jag vet att det är så nyttigt. Detta njuter jag av. Som tillbehör till stekta ägg, i salladen eller till fisken, köttet kycklingen osv...
Dijonsenap: smaksätter salladsdressingar, köttbullar m.m.
Olivpasta/tapenade: från Ekostore i Göteborg: Gott att lägga på en bit brie eller någon grönsak. Också gott som tillbehör till maten.
Bikabonat: Ett måste när man bakar.
Kokosolja: Finns med smak och utan. Väldigt nyttigt och inflammationsdämpande. Att använda istället för smör/olja.
Krossade tomater: Dessa från Garant men Kung Markatta och vissa italienska märken går bra på SCD. Det ska inte finnas något surhetsreglerande medel eller citronsyra i.
Sardeller: Jättegott i den hemmagjorda majonnäsen då man vll göra en äkta ceasarsallad. Gott på SCD pizza och annat...
Mandelsmör: Att äta bara som den är, med honung till, i yoghurten, att använda i bakning, i sin smoothie. Finns även Cashewsmör, jordnötssmöt osv. Men eftersom jag fick en sån allergisk chock mot cashew i vintras så kör jag bara mandel just nu.
Bourbon vaniljpulver: Sött utan kolhydrater att smaksätta yoghurt, pannkakor, bakverk med.
Kalamataoliver: Alltid bra att ha hemma och äta då man är hungrig men har några minuters matlagning framför sig. Gott som snack, i sallader i grytor.....
Akaciahonung: Det är sött och det säger väl allt?
Tonfisk: När man inte hinner laga mat är tonfisk en räddare i nöden. Till några mogna avokado, en sallad...
Sardiner: Av samma anledning som ovan...
Kokosmjöl och mandelmjöl: Att panera och baka med
Mandlar (läs nötter): Att ha hemma för att stoppa hungern, som tillbehör till salladen, i maten, yoghurten, till frukost, mellanmål.....
 
Jag hade inte kokosmjölk hemma när jag fotade men annars brukar jag också ha Kung Markattas kokosmjölk hemma för att laga mat med, göra paleopannkakor eller smoothie.
 
Sedan ska man såklart se till att ha en uppsjö av kryddor hemma, goda ostar i kylen, bra oljor i skåpet, vinäger och alltid alltid alltid avokado när det är säsong!
 
 
 

Äpple- morotsmuffins

 
(Jag testade även att göra zucchini/parmesan-muffins. Använde samma grundrecept men bytte ut äpplen/morrötter mot zucchini och tillsatte parmesanost istället för honung samt kryddor. Blev sådär så när jag har kommit på ett bättre sätt ska jag publicera receptet. Lyckades bara ta suddiga bilder på det färdiga resultatet så innan jag gör en ny sats får ni hålla tillgodo med bilden ovan på work in progress).
 
Jag testade att göra scd-muffins som Tina på http://tinasmagmat.se publicerat. De blev så sjukt goda! Smakade lite som att äta mjuk pepparkaka. Till och med folk som inte är på SCD har njutit av dessa muffins hemma hos mig, på riktigt njutit av smaken precis som i en vanlig muffins. Jag ändrade lite och arbetade annorlunda med ingredienserna. Något jag lärt mig på SCD är att muffins blir väldigt mycket högre om man vispar vitan och gulan för sig, vilket jag nästan alltid gör numera om jag inte har för lite tid, ork.
  • 3-4 äpplen (beroende på storlek), eller 2 äpplen och två morrötter, eller 4 morrötter
  • 3 ägg
  • 2-4 msk honung (beroende på önskad sötma och hur bra man tål honung)
  • 1 dl riven kokos
  • 3 dl mandelmjöl
  • 1 tsk bikarbonat
  • 1 tsk bourbon vaniljpulver
  • 1/2 tsk mald kardemumma
  • 1 msk mald kanel
  • 50 gram smält smör eller kokosolja (valfritt! i Tinas recept ingår inte fett så det går att skippa men jag gillar den smak som fett kan ta fram. 

Skala och riv äpplena och lägg äppelrivet i en skål.

Blanda torra ingrediener: riven kokos, mandelmjöl, bikarbonat och kryddor.

Smält smöret/oljan.

Knäck de tre äggen. Vispa vitan för sig tills det har blivit tjockt och fluffigt. Vispa gulan med honung tills den har blivit vit och fluffig.

Blanda torra ingredienser med äpplen/morrötter. Tillsätt smöret och gulan och blanda väl. Vänd sist i äggvitan. Försök att arbeta ganska snabbt här men se samtidigt till så att vitan är utblandad med övriga ingredienser.

Klicka upp smeten i större muffinsformar, fylla formen till hälften.

Grädda i ugn 200° i ungefär 20-30 min tills de är lite bruna på ovansidan och smeten har stelnat i formen.

 

 
 

Västerbottenkex

 
2.4 dl mandelmjöl (översatt från 1 cup)
1 -2 dl riven västserbottenost
1 msk sesamfrön
0.5 vispat ägg
2 msk olivolja
1/4 tsk salt
 
Blanda torra ingredienser (ost, mjöl, frön, salt) Blanda ned olivoljan och tillsätt sedan ett halvt uppvispat ägg.
Degen ska bli en fast klump när man blandat alla ingredienser. Lägg smeten på plåt med bakplåtspapper. Ta ytterligare bakplåtspapper och lägg över degklumpen. Tryck ner degen lätt med handen och ta sedan en brödkavel, eller om du som jag inte äger någon, ta plastfolierullen och använd som kavel. Kavla ut till den är cirka 0,5 cm tjock. Ta en kniv och gör ett rutmönster med lagom stora kex. In i ugnen i 10-20 minuter. Ta ut och låt svalna!
 
180 grader i ca 10-20 minuter. Kexen ska bli gyllenbruna
 
 
Västerbottenkex med löjrom, hackad rödlök och fet fet scd-yoghurt. Mmmmm!

Jag älskar att laga SCD-mat

Hej!
 
Jag älskar att laga SCD-mat. Jag älskar att exprimentera och att lyckas modifiera recept så att man kan njuta lika mycket som man gjorde innan Crohns och dieten. Man njuter nog mer eftersom man lagar från grunden hela tiden. Allt smakar på riktigt och det är så härligt och inspirerar mig mycket.
 
Det är så lätt, SCD. Inte alls så krångligt som man kan tro då man jämför med vår västerländska mathållning. Egentligen är det lättare eftersom man bara behöver tänka rent: rent kött, fisk, grönt ovan jord typ, nötter, kryddor och fett.
 
Ett tips till er som ska börja eller är i starten är att tänka på alla duktiga diabetiker, överviktiga med mera som äter LCHF. Eller de som förespråkar och äter stenålderskost, paleo. Identifierar man sig med dem så känner man sig inte lika ensam som man kanske gör på SCD. För mig hjälpte det mycket i alla fall. Att det fanns liknande dieter som många pysslade med här på hemmaplan, i Sverige = jag är inte ensam!

ladybird

En blogg om hur man med hjälp av SCD-dieten blir fri från Crohn's sjukdom.

RSS 2.0