Inaktiv + hamburgerbröd/tekaka

Men jag ska försöka bättra mig eftersom jag vet hur mycket det betyder får er som önskar sig bort från sin krånglig mage. Det känns konstigt för mig att skriva om oss med krångliga magar eftersom jag aldrig sett mig själv som en mag-människa. Men vid eftertanke så har min mage krånglat sedan jag var runt 20 år vilket jag vande mig vid så att det blev ett normaltillstånd.

För några veckor sedan var jag riktigt magsjuk. Jag trodde det var slutet på min  tunntarm (min Crohn's sitter antagligen där) som plötsligt gett efter för inflammation - trots min diet. Det var en bakterie! Jag har aldrig varit så glad över en förjävlig magåkomma som det faktiskt var. Först blev jag livrädd - livrädd för att dieten inte funkat, livrädd för att jag skulle behöva börja äta mediciner som kortison och imurel... usch och fy! Men här sitter jag frisk, utan gaser, utan det minsta ont i magen och med perfect poops som de säger på scdlifestyle.com. SCD håller vad den lovar!

I förrgår gjorde jag det första brödet som jag verkligen tycker ersätter vanligt bröd. Tydligen finns det ytterligare ett som man bara gör med kokosmjöl vilket jag ska testa och berätta för er om någon dag. Enligt många smakar det brödet som vitt bröd och går att rosta... wow!

Följande bröd funkar som substitut för typ tekaka eller hamburgerbröd. Grundreceptet är LCHF men jag har modifierat receptet något för att det ska passa SCD:

TEKAKA/HAMBURGERBRÖD
ca 6 st

5 ägg
100 gram smör
1.5 dl mandelmjöl (LIDL!!)
1dl kokosmjöl (hälsokosten!)
1 tsk bikarbonat
salt

Smält smöret. Vispa äggen tillsammans med saltet fluffigt (3-5 min... håll ut!). Blanda sedan i de torra ingredienserna. Ha sist i smöret. Känns degen för smetig häll i mer av något av mjölsorterna. Klicka ut på en plåt, sex stora. 175 grader i cirka 15 minuter. Ät som vanligt bröd med mycket smör, ost, skinka och någon grönsak. En grym tillfredsställelse för den som levt utan bröd eller liknande i snart nio månader!

Foto kommer så snart jag gjort en ny sats.

SCD hjälper vid Crohn's sjukdom - bevis svart på vitt?


För alla er som följer dieten eller funderar på att börja kan man lära sig väldigt mycket på sidan www.scdlifestyle.com, för att inte tala om vilken inspiration sidan ger!

Två killar från USA driver den. Båda två hade mycket magproblem (svår IBS) och började med dieten som gjorde dem friska, fria från sina magproblem. Deras lättnad ville de dela med sig till andra och startade the scdlifestyle. De läser på och gräver djupt i internetdjungeln för att hitta andra SCD:are som blivit friska. De är pålästa och kan ge tips på det mesta om dieten inte fungerar eller annat man undrar över. Till exempel hur man ska träna för att läka (= ta bort konditionsträning och satsa på yoga samt styrketräning), hur man blir av med förstoppning (=överdosera magnesium, är ej farligt för kroppen gör sig av med överskottet till skillnad från vissa andra ämnen) m.m. De söker vidare och djupare efter svaren som kan göra oss friska. Deras podcasts kan jag varmt rekommendera.

I det senaste inlägget skriver de om en ung tjej med Crohn's sjukdom som började med SCD i augusti i år. Sedan första dagen på dieten följer hon sina blodvärden, med hjälp av sina läkare. Hon dokumenterar sedan förändringarna för att se hur dieten förbättrar/försämrar hennes värden.
Väldigt spännande att följa någon som så väl dokumenterar hur kroppen reagerar på dieten. Ska bli spännande och se hur resultaten ser ut ju längre tid hon äter dieten. Kan tillägga att hon efter bara några veckor kunde börja sänka sin medicinering kraftigt.

Adress till hennes sida:

http://thescdexperiment.com/

Blomkålsmos och torsk med citronmajonnäs och räkor

 

Till denna helg köpte jag färsk torsk och färska räkor hos fiskhandlaren på torget. Receptet går lika bra att göra på fryst fisk och frysta räkor men färsk mat blir såklart ännu godare.

Fisk och räkor till så många personer som ni är

Blomkålsmos:
Ett stort blomkålshuvud (ju fler ju mer)
Ca 50 gram smör
Salt och peppar

Koka upp huvudet i en kastrull tillsammans med vatten och salt. När blomkålen är lagom mjuk (ej sönderkokt) tar man upp dem. Lägg huvudena i en bunke (låt helst rinna av först), i med ca 50 gram smör (mer eller mindre beroende på vad man känner för) peppra och salta. Mixa med en stavmixer. Mixa inte för mycket då den lätt kan bli för rinnig.

Citronmajonnäs:
Zest från en citron, gärna ekologisk eftersom man använder sig av det yttre gula skalet
Juice från en halv citron
Ca 2 dl rapsolja
2 äggulor
1tsk salt

Riv zest från citronen i en liten skål. Häll upp rapsoljan i en ägare med pip, då blir det mycket lättare att arbeta ihop majonnäsen. Har du ingen som kan hjälpa dig att hålla i skålen eller hälla i oljan rekommenderar jag ett väldigt bra husmors-tips. Ta en disktrasa, gärna så ren som möjligt, och ställ sedan skålen ovanpå trasan. Vips så går det att göra en majonnäs alldeles på egen hand!

Tillsätt äggulorna till zesten och rör ihop. Salta. Rör hela tiden i äggulan med en gaffel samtidigt som du försiktigt häller i olja. I början ska man bara låta droppar gå i för att sedan försiktigt gå över till en rinnande stråle. Ofta måste man pausa så att oljan hinner gå ihop med gulan. Ju mer man rör ju tjockare blir majonnäsen. Ett tips är att aldrig sluta röra när man väl börjat tillsätta oljan. Då brukar man lyckas. När man är klar och majonnäsen fått en fast konsistens kan man hälla i citronjuicen. Här gäller det att vara lika försiktig som med oljan eftersom det lätt kan skära sig. Smaka av allt eftersom du tillsätter citronjuice. Ju mindre desto bättre eftersom det är lätt att den skär sig när man har i vätska. (På bilden en misslyckad majonnäs. Jag hade i för mycket juice och majonnäsen som hade en så fin konsistens bara sjönk ihop och blev rinnig. Jag brukar nästan aldrig misslyckas med majonnäsen men jag var väldigt oförsiktig denna gång när jag hällde i citronjuicen).

Servera kokt torsk med färska räkor, en klick citronmajonnäs, blomkålsmos samt grönsallad.



Muffins

 

Idag gjorde jag det, bakade med nötter. Jag kunde inte hålla mig längre. Men jag tänker inte vräka i mig allt på en gång. Nej, nästan allt jag bakade åkte in i frysen, en tiondel in i munnen.

Imorgon lägger jag in bild och recept på osttoppar som är goda att äta till frukost. Idag mumsades det på nötmuffins med tydlig smak av hasselnöt. Jag tänker även testa, kanske nästa helg, nötmuffins med saffran i och kanske byta ut en del av nötmjölet till kokosmjöl. Så länge får ni hålla till godo med nedanstående recept:

 

150 gram smör eller ghee

150 gram mandemjöl (köp på Lidl, billigast där)

100 gram hasselnötsmjöl (Detta gör man själv i en liten handmixer eller mandelkvarn. Har man inget av dessa tillbehör så tar man mandelmjöl istället).

4 ägg

1.5 tsk bikarbonat

2 tsk ekologiskt äkta vaniljpulver

ca 0.8 dl akaciahonung beroende på hur sött man vill ha det...

 

Smält smöret och låt svalna. Blanda mjöl, bikarbonat och vaniljpulver i en skål. Vispa vitan fluffig i en bunke och i en annan bunke vispa gulan tillsammans med honungen till en smet. Vänd ner smör och mjöl i den gula smeten och ha till sist i äggvitan. Smeten skall vara lagom lös. Är den rinnig så får man hälla i mer mandelmjöl tills den blir sådär lagom lös att man kan ta en matsked utan det rinner över för lätt. I muffinsformar klickar man sedan ut ca två matskedar. In i ugnen på 200 grader i cirka 15 minuter. För att testa om dem är klara kan man likt andra recept sticka ner en kniv och se om något fastnar. Är kniven ren när man drar upp den är kakan klar.

ladybird

En blogg om hur man med hjälp av SCD-dieten blir fri från Crohn's sjukdom.

RSS 2.0