SCD Frukost/brunch Nr: 1

SCD fantastiskt god frukost.

Det finns många olika varianter på frukostar som man kan göra på dieten när man väl kommit förbi de första månaderna med mindre valfrihet. När jag började dieten åt jag alltid en avokado och en bananpannkaka till frukost. Det var det enda som funkade i början. Mjölkprodukter som SCD-yougurt och lagrade ostar ska man vänta med tills man blivit av med de värsta symptomen som lös mage, värk, kramp, gaser etc. Efter ca tre månader kan man börja unna sig härligheterna. Och det smakar så fruktansvärt gott när man varit utan så länge! Men det är väldigt viktigt att man tar det lugnt i början. Jag kan lova att det är värt det plus att tiden faktiskt går väldigt fort. Plötsligt sitter man där och äter frukosten jag skriver om idag, som man drömde om i början.


Sedan en vecka tillbaka har jag märkt att magen inte mår riktigt lika bra. Jag vet vad det beror på. Jag har inte orkat ta det lugnt och vara försiktig med vad jag stoppar i mig. Självklart är jag noggrann med att alltid följa dieten, den sviker jag aldrig. Men det finns ömma punkter som att nötter, frukt och ost kan göra en sämre. Det där som är så gott och lätt att ta till mellanmål. Jag tuggade helt enkelt för mycket nötter på jobbet när jag började bli hungrig eftersom dieten gick så bra. Det får man alltid betala tillbaka några veckor senare! Det finns nämligen en väldigt god efterrätt vid namn Granola chews som jag en helg inte orkade ”bara ta en bit av” och tryckte i mig en halv sådan kaka. Kan aldrig vara bra, och det visste jag, men höll tummarna. Det höll inte. Nu kör jag nöt och honungsfritt  fram till jul eftersom det är vad jag inte tål lika bra som övriga SCD-ingredienser.  Jag tror båda produkter helt enkelt innehåller för mycket kolhydrater vilket gör att magen inte är på topp.


När jag första gången läste en SCD blogg och såg hur mycket kolhydrater många plockade bort tänkte jag ”Shit till och med nötter och frukt!! Vad lever dem på, är de väldigt beniga?!?” Jag tror att många som äter dieten för första gången verkligen kan ta upp all den näring den får, i takt med att man läker.  Jag har aldrig lyckats väga mer än 58 kilo sedan tio år tillbaka. Mina magproblem började i 20-årsåldern. Nu på dieten, utan kolhydrater, väger jag 60 kilo. Jag tränar inte lika mycket som förr eftersom jag låter kroppen vila för att kunna läka och bli frisk. Jag rör på mig, men inte som förut. Alltså har jag inte gått upp på grund av ökad muskelmassa. Det jag vill säga är att man inte ska vara rädd, man blir inte benig. Kroppen når istället sin idealvikt vare sig man startade och var överviktig eller underviktig. 

Bananpannkaka med blåbär och yougurt

Frukosten i morse bestod av Bananpannkaka stekt i Cocosa extra virgin kokosfett med blåbär och gräddig yougurt.

Bananpannkaka:
1 ägg
1 mogen banan (gul med svarta prickar och inte ett uns av gröna nyanser på ändarna)
Ca 1 matsked kokosfett

I en liten stekpanna värmer man upp oljan samtidigt som man mosar bananen i en skål och blandar i ägget.  Vill man få en rundare och ännu sötare smak kan man ha i äkta vanilj. På de flesta matvarubutiker finns nu för tiden äkta ekologiskt vaniljpulver ”Bourbon vanilla” från Khoisan Tea. 1 tsk är lagom. Man steker på medelvärme eller lite lägre eftersom kokosfett når en väldigt hög temperatur snabbt. När man märker att pannkakan satt sig kan man vända den. Men här får man vara försiktig och snabb. Den går lätt sönder. Efter många försök lär man sig vilket knyck man måste ha för att få den att hålla ihop. Till det hade jag min egna SCD-yougurt som är gjord på 50% grädde 50% mjölk och smaksatt med ekologisk vanilj samt blåbär från frysen.

Ännu mera ägg blev det. Äggröra med ost, skinka och spenat samt avokadoröra.
Jag tog vad som fanns hemma. Ekologisk skinka eftersom den är utan dextros och andra otillåtna tillsatser (dyrt!! men jag köper det bara för att lyxa till det på helgen).

Äggröran:
2 ägg
Färsk spenat
Osttärningar av en godkänd ost (emmental, cheddar, kvibille herrgård/greve m.m.)
2-3 skivor kokt/rökt skinka.

Vispa ihop äggen med en gaffel. Lägg i ingredienserna. Salta och peppra. Stek tills färdigt.

Avokadoröran:
1 avokado
citronsaft
spiskummin
pressad vitlök
salt och peppar

Mosa avokadon med en gaffel. Kläm i citronsaft, vitlök och krydda med spiskummin, salt och peppar. Avokadomoset blir ett gott tillbehör till omeletten, särskilt när man som jag går tillbaka några steg på dieten för att ta det lite lugnare. Annars hade det ju varit väldigt gott med färska grönsaker som tomat och lök.



Till detta kan man dricka ekologiskt grönt te och ett glas morotsjuice!

Jävligt präktigt men också jävligt gott! Ät och njut!

(Det finns en massa annat gott man kan göra på mandelmjöl och nötter. Olika nötbröd och härliga kakor. Men eftersom jag tror att nötter kan vara en broms i läkningen för mig så tar jag det väldigt lugnt med sådant just nu. Detta gäller för mig. För någon annan kanske det är äggen som inte funkar men nötter går väldigt bra. Åter igen måste man tyvärr pröva sig fram även om det är läskigt. Varför jag frossade så mycket i nötkakan för några veckor sedan var helt enkelt för att jag ville se var gränsen gick. Nu vet jag! Så småningom kommer recept på härliga nötbröd och kakor).

Ingefära, kycklingbuljong och morotsjuice






Det finns tre produkter, eller egentligen fyra, som jag alltid försöker att ha hemma ifall att jag skulle börja känna att magen inte mår så bra som den kan.

Det allra viktigaste är att det finns egengjord kycklingbuljong i frysen. Många av oss som söker alternativa vägar för att bli av med våra magbesvär har säkert hört talas om l-glutamin. Vissa hyllar det och andra varnar för det. Som med mycket som det inte forskats på eller som den stora massan inte testat och har erfarenhet av, så måste man pröva själv. Men om man som jag testat l-glutamin och inte fått det att fungera så finns det istället massor av naturligt l-glutamin i kycklingbuljong.
Så nummer ett om magen inte mår bra är alltså: ställ dig och koka massor av kycklingbuljong!

Men hur gör man egen buljong?
Köp en hel kyckling. Vill man göra en mindre sats går det bra att använda kycklingklubbor, vingar etc. Det viktigaste är att det är ben och annat gojs på. Kycklingfiléer duger alltså inte. Koka upp en rejäl kastrull med vatten. Vill man göra det enkelt för sig och vara snabb så lägger man inte i några grönsaker. Vill man ha mer smak och näring kan man ha i grönsaker, vilket är att föredra. Har du precis börjat dieten rekommenderas att man skippar alla grönsaker förutom morötter. Annars kan man även ha i selleri, lök, vitlök m.m.

Lägg i kycklingen när vattnet kokar. Efter någon minut vrider man ner till ungefär tvåan och låter småkoka/skjuda i ca en timma. Då och då kan man kolla buljongen och skumma av det korniga/gråa som åker upp till ytan. Kolla efter en timma att benen släpper lätt när du drar isär - då är kycklingen klar.
Spara i en glasburk och ha i kylen och frys ned resten i flera portioner för dagar då magen behöver extra skjuss i läkningsprocessen. Drick mycket buljong dagligen om magen inte alls är i form. Jag lovar att det kommer att hjälpa.

Nummer två är ingefärate som är ingefära med kokande vatten. Om man inte längre blöder och har varit på bättringsvägen länge, som jag, kan man riva ingefäran på ett rivjärn och sedan lägga det rivna i en tesil. Denna dryck blir väldigt stark. Har man ont i halsen kan jag lova att ingefären tar bort det onda på en dag om man får i sig ett antal koppar. Ingefära innehåller antihistaminer och är därmed inflammationshämmande. Är magen känslig kan man ta och skära av några centimeter stora bitar som man sedan häller kokande vatten över.

Det tredje som jag använder när magen inte mår bra är morotsjuice. Brämhults innehåller säkert en del gifter från de stora odlingarna men min mage mår i alla fall bättre av juicen än inte alls. Morötter sägs vara antiinflammatoriska. Har man en råsaftcentrifug kan man pressa själv... men med lite tid och mycket matlagning tycker jag faktiskt att det är för bökigt. Men kan, kan man alltid.

Den fjärde akut-maten som hjälper min mage är SCD-yougurt. Den gör man själv så att den blir helt laktosfri. De laktosfria produkter man kan köpa i affärerna duger helt enkelt inte enligt skaparen av dieten. Dessutom måste man ha stenkoll på vilka magbakterier som yougurten innehåller. Arlas yougurt går hand i hand med dietens bakteriekrav varför jag använder den som en yougurt-startare. Nu är det säkert många som inte förstår vad jag skriver om. Men i ett annat inlägg ska jag förklara hur man gör sin egen SCD-yougurt.

Det var allt för denna gång. Till helgen tänker jag skriva frukosttips till er som tror att det är omöjligt att göra en god spannmålsfri frukost!

Kryddig kycklingsoppa




En hel kyckling
2 gula lökar, hackade
2 vitlöksklyftor, hackade
2 morrötter, hackade
300 gram blomkålshuvuden
2 paprikor, hackade (om magen mår sådär, skippa paprikan)
1/2 chili, hackad i små små bitar (om magen mår sådär, skippa även detta)
2 tsk riven ingefära
2 msk kokosolja, smör, ghee eller raps/oliv-olja
1/2 tsk cayennepeppar
1 tsk gurkmeja
1 tsk malen spiskummin
1 tsk stött kardemumma
1 tsk kanel
1 liter buljong (som du gör själv = koka hel kyckling i vatten. Spara köttet till soppan och koka ner buljongen tills det är ca en liter)
2 dl kokosmjölk
150 gram spenat

Om du mår bra i magen, annars undvik:
1/2 dl kokosflingor
1/2 - 1 dl mandelflarn
1 dl russin (blir en väldigt god brytning trots att man kan vara skeptisk)
salt och peppar

Koka kycklingen. När den är klar lägg upp den för att svalna och ta sedan loss köttet. Koka ner buljongen som blev av kycklingen. I en annan gryta steker du lök, vitlök och ingefära i oljan i några minuter. Tillsätt kryddorna och rör om. Tillsätt sedan grönsakerna och fräs i någon minut. Häll på buljongen och låt soppan småkoka i ca 20 minuter. Rör sedan i kokosmjölk och spenat, koka upp. Tillsätt kokos, russing och mandel. Salta och peppra efter smak!

Indisk kycklingsoppa som svalnar på balkongen.

Min historia och The SCD diet

Bananerna skall vara prickiga och avokado är ett utmärkt mellanmål.


Har ni precis fått höra att ni kanske har Crohn's sjukdom eller Ulcersös kolit? Eller har ni bara extremt mycket problem med magen som ingen läkare förstår sig på att ni diagnostiserats med IBS? Då vet jag PRECIS hur ni känner er och vilken chock det kan vara. I mars i år (2011) fick jag reda på att jag antagligen hade en tarmsjukdom. Först brydde jag mig inte alls för livet tuffade ju på och inte kunde det vara särskilt allvarligt. Jag hade aldrig hört talas om tarmsjukdomar. Jag trodde att jag skulle få någon medicin och att det sedan skulle det vara över. Men när jag fick en kallelse till endoskopi och läkarens om utförde den efteråt sa "Du måste haft ont i magen väldigt länge innan du sökte hjälp?" förstod jag att en tarmsjukdom var värre än simpel halsfluss som man enkelt botar med antibiotika.

Jag började ana att något hände mig som kanske inte var så bra. Jag ringde upp min vårdcentral och frågade vad en tarmsjukdom betydde. Då berättade min läkare att man anade att jag troligtvis hade Crohn's sjukdom. Där och då började jag googla som en galning. Natt och dag. Och inte blev jag glad. Jag stötte på många bloggar med ledsna människor som skrev om sin verk och leda och hur svårt livet var. Det kändes som om någon drog ner en rullgardin, att det goda livet var slut alldeles för tidigt.

Men så kom jag in på en blogg vid namn Tinas magmat. Tina skrev om hur man via kost kunde må bättre i sin tarmsjukdom. Via hennes sida läste jag boken "Så blev jag frisk från min kroniska tarmsjukdom" av Annika Lagerhorn om hur hon botade sin Ulcerös Kolit med basallergidiet (Googla hennes namn så kommer ni att hitta boken hon skrev). Jag började äta hennes diet samtidigt som jag fick min första kortisonkur med prednisolon. När jag började trappa ner och var inne på de sista veckorna med en halv tablett så började jag få ont i magen. Det gjorde ondare och ondare, medicinkuren var slut och jag mådde inte bra - trots basallergidieten.

När jag ändå är inne på att berätta om min första kontakt med en särskild diet för magen kan jag tala om att jag innan åt som alla andra. Jag tyckte tyvärr att många var hysteriska kring e-ämnen och annat farligt (idag vet jag att de hade rätt och hur dum jag var). Men om man befinner sig på andra sidan, så som jag, så kan det vara svårt att ta till sig kostråd. Läkarna säger ju att man inte ska ändra sin diet, att det inte hjälper. Men samtidigt så sitter människor på internet som säkert är såna där hälsokost-galningar som aldrig varit sjuka och tipsar om krångliga dieter (mina fördomar). Det är lätt att slå bort sådana tips och tänka "sådant tror inte jag på, jag är inte en sån typ". Men när jag satt i min lilla etta och läste om Tina som hade haft Crohn's sjukdom sedan 11 års ålder och som märkte stor skillnad när hon åt på ett speciellt sätt förstod jag att jag inte längre kunde vara trångsynt. Hennes blogg är jag evigt tacksam!

Åter till min nedtrappning av kortison. Det gick inte bra, det värkte och gjorde ont. Jag hade läst om SCD-dieten men tyckte att den verkade för krånglig och dessutom trodde jag inte att den skulle funka för mig. Bara proteiner, grönsker och fett? Jag kommer ju försvinna då. Så jag vågade inte. Men när jag märkte hur magen började må sämre så beställde jag hem boken "Breaking the vicious cycle" av Elaine Gottshall. Boken handlade om SCD-dieten som gjorde hennes dotter med Ulcerös kolit och många andra friska från sina tarmsjukdomar.

Min resa med SCD-dieten började i April i år. Det har nu gått åtta månader och jag äter fortfarande inga mediciner. Jag har gått på kontroller och kollat min sänka samt lämnat avföringsprover för att se om jag har en aktiv inflammation. Ännu är alla test negativa. Det har inte varit lätt. Man blir ju inte frisk över en dag utan man får kämpa på och behålla sin tro så fort man får minsta bakslag. När jag började med dieten försvann alla min gaser som tidigare varit oändliga. Kramper och värk försvann också. Jag började gå på toaletten en gång om dagen och allting blev väldigt normalt. Men det kommer också dagar då jag får ont igen, då jag ser lite lite lite blod och slem. Men om jag då tar det lugnt och återgår till "basdieten" som ett stadium på dieten kallas, så blir jag bra igen. Enligt erfarna SCD:are och författaren till boken tar det upp till 2 år på dieten innan man är helt läkt om man har Crohn's eller Ulcerös kolit. Har man IBS går läkningen snabbare.

I denna blogg tänker jag skriva om min resa med SCD-dieten och mina tankar kring sjukdomen. Men framförallt kommer jag att publicera smarriga rätter som man kan göra på dieten. Och jag kan lova er att det blir lättare att följa dieten för varje dag. Nu för tiden känner jag ingen längtan längre när jag ser andra människors kundvagnar fyllda med onyttigheter som jag inte längre kan äta. Egentligen kan de inte heller det, fast det vet dem inte ännu.

En annan dag ska jag skriva om hur dieten fungerar och vad den går ut på. Jag börjar med att publicera ett recept på en god soppa att göra när magen behöver ta det lite lugnare.

ladybird

En blogg om hur man med hjälp av SCD-dieten blir fri från Crohn's sjukdom.

RSS 2.0