Morotsoppa med smak av saffran och apelsin

 
 
 
Här i Sverige kan man nog konstatera att denna sommar blev en väldigt regnig sådan. Vad passar inte bättre än soppa då? För det är ju enda tillfället, tycker i alla fall jag, som soppa funkar på sommaren. Igår åt vi kycklingben och när alla ätit upp lade jag de avgnagda benen i en kastrull fylld med vatten. Skalade några morötter, slängde ner en röd lök och lite örter plus annat som jag hittade i trädgårdslandet här..ramslök, persilja, timjan...m.m. Man tar det man har. Har man bara någon gul lök hemma och ett skrov eller ben över från middagen går det minst lika bra för att göra en buljong. Låt sedan buljongen stå och puttra i flera timmar. Kyl ner den snabbt i vattenbad med kylklampar innan du ska sova och ställ in i kylen.
 
 
 
Till morotssoppan behövs följande ingredienser:
ca 800 gram morrötter (med ekologiska eller sådana i knippe blir det godare)
1-2 gula lökar
1 dl färskpressad apelsinjuice (2 apelsiner)
1-2 kuvert saffran. Jag som är snål använder ett men kan tänka mig att det blir godare med två
Egengjord kycklingbuljong ca en liter. Har det blivit lite buljong, har den kokat ner väldigt mycket blanda bara i vatten så att vätskan är ca en liter.
 
Ingefärayoghurt
SCD-yoghurt gärna fet sådan gjord på 50% grädde 50% röd mjölk
Riven ingefära efter smak. Jag brukar riva i ganska mycket eftersom jag gillar den starka och skarpa smaken.
 
Skala och hacka morrötterna i slantar. Hacka löken. Fräs tillsammans med olivolja + smör med saffranskuvertet en stund. Löken ska inte bli slapp men ge en antydan till det. Då häller man på buljongen och låter koka upp. Häll i salt och peppar efter smak. Ju längre tid en soppa puttrar på låg värme ju godare blir den. Har man dåligt om tid kan man låta den stormkoka men då blir den ju inte lika god. När morötterna är mjuka tar man av soppan och mixar den slät med en stavmixer. Slutligen blandar man i apelsinjuicen.
Ingefärayoghurten blandar man bara till med yoghurt och riven ingefära. Saltar om man vill!

Citronpaj

 
Jag gör sällan godsaker på dieten eftersom jag tivlar på att det är så bra för oss med magproblem. Det söta verkar ju vara akilleshälen. Vissa tål det säkert bättre än andra. För mig fungerar det sådär och jag har faktiskt inget större behov av sötsaker längre. Men jag äter ju också frukt och bär, en till två om dagen funkar bra för mig. Men just nu har jag semester och är på mina föräldrars landställe och min mamma fyller år imorgon - därav att jag bakar en paj. Receptet kommer ifrån http://milkforthemorningcake.blogspot.se/2009/05/go-ahead-honey-its-gluten-free-lemon.html som är en fantastisk matblogg för den på scd!
 
 
Pajdeg (175 grader i ca 5-10 min):
225 gram mandelmjöl eller cashewmjöl. Eller så mixar man, det gjorde jag!
55 gram kallt smör
2 msk akaciahonung
 
 
Börja med att blanda ihop alla ingredienser till pajdegen. Degen blir lite för lös så man får lägga in den i kylen innan man kan arbeta ut den i pajformen. Använd än smörjd pajform i normal storlek. När du arbetat ut degen i formen lägger du in den i frysen och sätter på ugnen. När ugnen är tillräckligt varm sätter du in formen i ca 5-10 min. Den ska bli gyllenbrun i kanterna, då är den klar. Ta ut den och låt den svalna.
 
 
Fyllning:
8 äggulor
1.2 dl akaciahonung
1.2 dl citronjuice
225 gram kallt smör
zest från en citron
 
 
Skär smöret i små centimeter stora bitar som du ställer in i kylskåpet igen.
Värm en stor kastrull med vatten och lägg i en mindre som du låter värmas upp ovanför vattnet. Precis som när man till exempel gör bearnaisesås. När vattnet börjar sjuda så lägger du i äggulorna, citronjuicen, honungen och zesten. Rör hela tiden runt med en handvisp (vispa inte!) tills blandningen är så varm att det inte går att ha ett finger i det. Då tar du fram tärningarna av smör. En och en låter du dem gå i samtidigt som du hela tiden rör runt. När en har smält ner så lägger du i nästa och fortsätter så. Hela tiden över det sjudande vattnet. När allt smör är i ska blandningen vara lite förtjockad och glänsande. Fortsätt då att röra under cirka 5 - 10 minuter. Blandningen blir långsamt tjockare. Men oroa er inte, den måste inte vara supertjock för den stelnar nämligen sedan när man lägger den i ett vattenbad. När fyllningen blivit tjock lägger du kastrullen i ett vattenbad. Jag brukar lägga i kylklampar så att det går snabbare. Närbåde pajskalet och fyllningen har svalnat häller du ut fyllningen i skalet och pajen är klar - in i kylen med det! Serveras med SCD-yougurt, som den är eller med vaniljglass alt. vispad grädde till de omkring sig som äter sådant.
 
 
Jag har ännu inte smakat då födelsedagen är imorgon, men återkommer med en kommentar imorgon om hur den smakade!

Huskurer vid förkylning

Jag är fruktansvärt förkyld just nu. Halsont, feber, hosta, tung i hela huvudet... Jag blir alltid rädd när jag blir lite sjuk. För trots att jag har varit bra i min mage så länge så är jag fortfarande rädd. Även om rädslan, allt eftersom tiden går, mattas av. Så när jag blir sjuk, känner av att kroppen ger vika för något är min första tanke: magen?!?!
Men jag borde lära mig, det är ju aldrig magen, utan en bakterie eller ett virus som härjar i kroppen.
 
Jag har tidigare i mitt liv sprayat nässpray, knaprat strepsils mot halsont, matat mig med hostmedicin (som för övrigt ju är en bluff). Men allteftersom jag gått igenom denna resa med kroppen och hälsan är dessa produkter något av det sista jag skulle stoppa i mig. Nej nu för tiden gäller huskurer som inte alltid är så trevliga. Men jag känner mig rejäl och duktig och det känns så rätt, att göra det med naturliga metoder. Det känns naturligt - ja så som det ska vara.
 
 
Min huskurer denna förkylning:
 
 
1. Mot det tjocka töcken som ligger över mitt huvud och mina bihålor:
-Koksaltlösning ca 0,5 liter.
Jag tar lite koksalt i handen och suger in med näsan. Känns ungefär som en kallsup - alltså sjukt obehagligt. Men om man är bestämd som jag är med det mesta, och vill bli frisk, ja då lyckas med efter några försök att verkligen få vattnet att rullandes sugas in från handen via näsan och så ut genom munnen. Mmmm. Men det lättar kan jag lova och tar död på bakterierna och låter svullnaderna i öra-näsa-hals området att gå ned. Detta bör upprepas ca tre gånger under dagen.
 
 
2. Mot den onda onda halsen:
- Ca 4 cm ingefära (alltså ganska så mycket)
Hackas i små fina tärningar. Kokas upp med vatten (0,5 liter ungefär) i ca 5 minuter. Tugga först på en försk ingefära bit så att det riktigt gör ont i halsen. Häll upp i en tekopp och känn hur det sticker i halsen och dödar lite bakterier eller lugnar inflammationer.
 
 
3. Mot den onda i halsen, för att döda bakterier:
-Ca tre msk äppelcidervinäger i ett drickglas fyllt till hälften med vatten
Gurgla små klunkar i taget. Vända huvudet med blicken uppåt och gurgla noga. Kör igenom ett sådant halvt glas och drick inte något på ett tag efteråt så att kuren verkligen får verka.
 
 
Så blir man frisk snabbare och lindrar samtidigt symptomen!
 

Min första solsemester med SCD

 

För två veckor sedan åkte jag iväg till solen. Jag var extremt nervös innan. Faktum är att jag inte vågat åka någonstans detta år som jag kontrollerat min mat så noga. Jag har tidigare bott i Spanien under en längre tid i mitt liv och visste därför att de lagar väldigt ren mat samt att jag kan språket och därför noga kan förklara och fråga om olika ingredienser. Men jag var väldigt nervös. En vecka utan hönsbuljong, yoghurt, syrade grönsaker, ingefärate och morotsjuice!! Detta som räddar min mage, säkerligen en stor del psyket också, när jag känt att magen varit skakig.

 

Men jag åkte iväg. Trots att mitt liv tidigare inneburit många flygresor har jag med åren utvecklat en flygfobi (nu låter det som om om jag är närmare femtio men jag är bara tjugiosju…!) Innan jag åkte funderade jag på att äta lugnande (stesolid) men eftersom stesolid innehåller stärkelse så var jag tveksam. Samtidigt tänkte jag att en sådan ångest jag får av att flyga inte kan vara bra för magen heller. Aaah. Ibland är det jobbigt att vara människa! Jag tog stesolid och det gick utmärkt. Nästa gång tänker jag flyga utan och förbereda mig med meditation istället. Tyvärr hade jag så mycket jobb innan jag åkte att jag inte hann förbereda för en alternativ metod utan istället gick direkt på drogerna!

 

Ett tips till er på dieten som funderar på en lite längre resa är att boka boende med pentry eller kök. Detta gjorde inte vi trots att det var en önskan jag hade från början. P.g.a liten reskassa blev det helt enkelt för dyrt med kök. Men i några stunder när jag tyckt att jag känt av magen hade det varit så lugnande att bara kunna koka lite vatten med ingefära i, röra ihop en enkel omelett när hungern var för stor då fisk med lite sallad liksom inte räckte till middag och att beställa in mer mat skulle innebära en för stor kostnad. I efterhand har jag förstått att om vi hade haft kök hade det inte blivit mycket dyrare eftersom jag var tvungen att beställa in så mycket olika smårätter för att bli mätt vilket resulterade i en ganska så hög restaurangnota. Så ett tips från mig är att ha ett kök, det lönar sig både för hungern, reskassan och psyket!

Till en början åt jag frukost ute men det var inte så mättande och blev otroligt dyrt. Istället blev det frukost på balkongen (vårt hotell hade kylskåp i alla fall). Jag åt en stor avokado med tonfisk i olja, bonito del norte, som är en gudomligt god tonfisk på burk i Spanien. Vindruvor, gurka, manchego-ost och serranoskinka. Det stod jag mig på kan jag lova! Men om vi hade haft kök hade pricken över i varit en liten omelett, gärna med gul lök i.

Så om ni vill åka på solsemester men är oroliga för maten så kan jag tipsa om Spanien. Jag kan skriva en liten matsedel om ni inte kan spanska som ni kan ta med er!

iHaveUC - min idol i SCD-världen

Många gånger i början när jag fått reda på att jag var sjuk i Crohns såg jag en framtid framför mig som smal, insjunken, finnig, utan muskler och då och då med moonface. Jag är dessutom tyvärr lagd åt det hållet att jag gärna ser det värsta som kan hända vilket inte var bra när man precis fått en diagnos och ska försöka klara av bara det. Samtidigt tror jag att min rädsla för möjliga hinder som sjukdomen skulle kunna ge mig gjorde att jag bestämde mig för att ta kontroll, vad som än krävdes av mig, för att kunna leva det liv jag ville och inte lägga mig platt och låta sjukdomen bestämma över mig och mitt liv.

  Adam - ihaveuc.com

Det finns så många deppiga bloggar på svenska med människor som har Crohns. Jag fattar det för det är verkligen en jävlig sjukdom. Men om man läser på och lär sig om kost och naturmedicin så kan man faktiskt hindra den från att vara så jävlig som den kan vara. I början när man fått sin diagnos gör dessa bloggar att diagnosen blir ännu värre. Det är bilder på  människor i sjukhusmiljö med dropp, med moonface, deras ärr på magen, hur många ggr de åker in för att ta sin remicade, hur de är sjuka månad efter månad och aldrig blir friska. Detta är så dräpande för den som precis blivit sjuk. För då tänker man inte direkt ”men du, det är ju dem som mår väldigt dåligt i denna sjukdom som har ett behov av att skriva av sig som bloggar om hur hemskt det är, det är ju inte alla med Crohns som lever så” Nej man läser, lyssnar och lägger sig sedan på sängen och tänker jag ger upp. Jag ger upp. Detta vill jag inte gå igenom.

 

Därför är det så viktigt med bloggar som är positiva. Och jag är ledsen om jag retar upp alla er där ute som tror så mycket på läkarnas ord om att kost inte har någon betydelse, men alla positiva IBD bloggar är faktiskt de som med hjälp av alternativa metoder, till stor del kosten, blir bättre i sin sjukdom och tar kontrollen. Jag förstår mig inte på er som inte gör kopplingen kost när det gäller sjukdomar som UC och Crohns. Framförallt när det är vi i västvärlden som som blir tjocka, feta, får diabetes, hjärt- och kärlsjukdomar, autoimmuna sjukdomar osv. Javisst när det gäller diabetes och fetma, ja då har det med kosten att göra som vi äter i västvärlden. Men när det gäller tarmsjukdomar, som är mycket vanligare i västvärlden än i andra delar av världen, alltså tarmsjukdomar… t a r m e n, det som maten passerar igenom, nej då har det absolut inte med kosten att göra. Nejnej gud vilka dumheter, skulle maten spela någon roll?!?!

 

Hmmmm.

 

Jo nu har jag hetsat upp mig. För jag blir arg. Eftersom jag och många med mig vet vad kosten gör och hur mycket bättre liv man kan leva. Då tycker jag det är dumt och orättvist att inte alla får reda på det. Dumt att läkarna envist muttrar att kosten inte spelar någon roll. Det är så himla dumt. Så ointelligent .

 

Min tanke med detta inlägg var egentligen inte att brusa upp mig som här ovan. Min tanke var att dela med mig av en kille som blev min hjälte i början av dieten. När jag var illa till mods över dieten och detta liv med kokta grönsaker, då gick jag in på youtube och såg klipp efter klipp och kände Åh detta är inte så hemskt trots allt. Det är ganska kul. Och han är snygg och rolig och muskulös… jag kommer inte torka ihop i denna sjukdom. Jag kommer kunna vara den Ladybird jag alltid har varit och allt kommer gå bra. Hoppas att ni kan känna likadant! Ni som precis fått er diagnos eller som kämpar er igenom de första tuffa månaderna på dieten… pepp pepp till er!

 

http://www.youtube.com/watch?v=PiNVAc1FpcE

 

ladybird

En blogg om hur man med hjälp av SCD-dieten blir fri från Crohn's sjukdom.

RSS 2.0