Auberginhav och marockansk dip

 

Jag fortsätter på mitt moln. Mår så bra. Crohns är borta just nu och ska inte få komma tillbaka.
Idag blir det helstekt kyckling i ugn med aubergin och en marockansk röra till det.

 

Helstekt kyckling:

En hel kyckling, med smörskivor under skinnet och proppad med citron och vitlök inuti skrovet. Citronskivorna har jag kryddat rikligt med dragon och timjan. In i ugnen i cirka 1 timma och en kvart (för att vara på den säkra sidan) 200 grader.

Auberginhav:

Auberginerna har jag först skalat i ränder för att det inte ska bli så träigt. Sedan skurit dem på längden i tunna skivor, ca 2-3mm. Saltat, pepprat, lite paprika, lite basilika och färsk rosmarin från balkongen. 20 minuter på 200 grader brukar räcka, man får hålla lite koll.

 

Marockansk röra

Röran är fantastisk till allt: biff, ägg, fisk, fläsk, kyckling, grönsaker… ja allt!

50 gram malda mandlar mandlar, med skal går utmärkt
2 pressade vitlökar
1 tsk koriander
3 tsk spiskummin
½ tsk chiliflingor.. mindre om man inte gillar starkt
salt och citronsaft att smaka av med
2-4 msk rapsolja

Ta fram en mixer. En sådan där ”kopp” med knivar i som man får när man köper stavmixers nu för tiden. Mixa först mandlarna till ett fint pulver. Häll sedan i alla de torra ingredienserna och mixa. Häll sedan i oljan. Röran ska inte bli för torr men inte heller för rinnig så här får man ta i lite i taget och testa sig fram. Lägg över i en burk med lock så kan du förvara det i kylskåp till nästa rätt som behöver lite sting!

Exemplarisk mage (tarm!)

Skriver ett inlägg från min mobil! Var på min röntgen i morse och läkaren sa att han tyckte det var extra kul att titta på min tarm för att den var så fin. Eftersom det inte fanns någon luft (har aldrig gaser längre) så kunde han se allting väldigt tydligt tydligen. Han var väldigt nöjd och talade exalterat om hur bra han såg och hur fint allting såg ut. För lite mer än ett år sen när jag gjorde min första endoskopi var läkarens kommentar det motsatta. Ojoj väldigt inflammerad, du måste haft väldigt ont väldigt länge.. Osv.

Idag kunde jag gå ifrån sjukhuset och tänka frisk frisk frisk, remission som läkarna kallar det eftersom man inte kan bli frisk frånCcrohns sjukdom. Vilket jag menar att man kan. Vi får väl se med tiden men jag tror nog att jag är ett livs levande exempel på någon som via kost blir frisk från en kronisk sjukdom.

Jag tänker aldrig fuska... Älskar dieten och saknar faktiskt ingenting. Kanske honungen i yoghurten men det är allt!

Går som på moln idag.

Inte det minsta ont i magen längre

Förresten så har jag under detta år på SCD alltid fått tillbaka min symptom, även fast de bara varit få och inte alls lika hemska som när de upptäckte min sjukdom för över ett år sedan. Men för ca två månader kände jag att nej nu måste jag ändra på något så att min läkning går snabbare, nu vill jag bli 100% fri från magen. Jag anade att det kunde vara honungens fel men jag kunde bara inte stå med tanken att inte ha god söt honung i min SCD-yougurt. Jag slutade med honungen och jag slutade med nötter (undantagsvis panering av fisk och annat med mandelmjöl och ibland äter jag cashewnötter men kanske bara 10 st på en vecka).


Under tiden som jag ätit denna diet har jag ibland haft kontakt med Paul Stocker på eatingscd.com. Han berättade för mig att det tog 4 år för honom att bli helt helt helt symptomfri. Den första tiden på dieten var ju fantastisk eftersom smärtan kanske bara var en tiondel av vad den varit tidigare. I takt med att tiden gick och han höll sig till dieten så gick det längre och längre tid mellan att han kände att magen inte var bra. En dag var alla symptom borta. Men det gick inte över en natt.


Precis så har det varit för mig. Symptomen (lätt smärta) har kommit tillbaka men det har gått längre och längre tid mellan att det kommit tillbaka. Jag har varit väldigt förstående inför detta och försökt att inte ta det så allvarligt de dagar jag känt att det stramat i magen. I BTVC (boken breaking the vicious cycle) skriver ju författaren att det tar längre tid att läka för de som har Crohns eller Ulcerös kolit än de som har IBS. Man talar om två år innan man är helt symptomfri.


Nu är jag så himla glad för jag har snart gått en månad utan något, inte den minsta känning från min mage. Och det är en sån seger ni kan inte ana! När jag tänker tillbaka på förra året vid denna tid då jag ätit dieten i två månader så var det väldigt tungt eftersom jag var tvungen att koka all mat, introducera ny mat försiktigt och aaah vilken komplicerad resa det var ibland. Men jag var enveten och fullkomligt övertygad om att jag skulle bli frisk eftersom så många på internet kunde bevisa detta, plus all kontakt jag hade med olika kontaktgrupper från usa. Ett år är inte så lång tid om man kan bli frisk... så jag stod och tänkte, va fan tiden går ju så snabbt snart är jag där. Och nu är jag där och är så evigt tacksam till mig själv att jag gjorde det! Det tar tid, man måste bara ha tålamod och lita på oss som går igenom den långsamma läkningen och kan bevisa för er att vi faktiskt bara blir bättre och bättre.


Jag skrev fel i tidigare inlägg. Det är den 5 juni som jag ska röntga min mage, alltså nu på onsdag. Förra fredagen lämnade jag in ett prov för att kolla kalkprotektinet (inflammationsvärdet i tarmen). Jag tror att jag kommer att få höra att det ser bra ut och att jag inte har någon inflammation. Men man vet aldrig. Förhoppningsvis stoppar jag inte i mig något riskabelt som nötter eller honung dagarna innan röntgen för i så fall kan magen bli lite orolig.

Spännande ska det bli i alla fall. Håll tummarna för mig!

Mandelmjöl från Risenta och bacon utan socker

 

 

Mandelmjölet på Lidl har spårlöst försvunnit. I alla fall i Göteborg. Därför, för er som bor i min stad, ska jag dela med mig av tre SCD tips idag.

 

För det första så har jag alltid använt mig av Lidls mandelmjöl eftersom denna diet inte skulle funka för mig om jag var tvungen att handla 100 grams påsar mandelmjöl och annat på hälsokost där en sådan påse kan kosta 80 kronor. Nu verkar det som om Lidl inte ska ta in mjölet igen och hur får man då tag på mjölet till liknande pris? Jo man tar cykel, vagn eller promenerar till närmsta Ica-butik. Jag har bara varit på Ica vid Kaptensgatan i Göteborg och där finns Risentas Mandelmjöl, 5 kronor dyrare i kilopris än Lidls.

 

För det andra så finns det ju inte korv, bacon eller skinka utan socker i. Så för oss på SCD så får man stå ut utan dess godsaker OM man inte tar sig till Ekostore på Ekelundsgatan, nära Kungsgatan, eller Fram på Olivedalsgatan. Ekostore har skinka, både rökt och kokt utan tillsatt socker, från Melins. De har även korvar från Melins men här vill jag VARNA. Det står inte på förpackningen att de innehåller socker men jag ringde upp ägaren för att försäkra mig om att skinkan var sockerfri, och det var den, men korven var inte det, trots att detta inte står i innehållsförteckningen. På Fram har de ekologisk bacon, även denna från Melins, helt utan tillsatt socker (frågade ägaren om detta också, han bläddrade i sin receptbok och jag fick höra allt om ingredienserna och kan försäkra er om att bacon och skinka från Melins funkar bra).  Tulip (som man hittar i vanliga mataffärer) ska visst inte ha socker i sin bacon men jag är tveksam. Har inte hört mig för ännu så om någon har luskat i detta får man gärna höra av sig till mig.

 

Om man är ute på stan i Göteborg och är vansinnigt hungrig är ett tips att gå in på Ekostore köpa någon grönsak (förutsatt att du kommit så långt på dieten att magen klarar det), en liten bit ost och några skivor skinka. Brukar landa på runt 30 kronor (beroende på om du köper en billigare emmentaler eller går rakt på den finaste gruyèren) och är perfekt när man vill få i sig en snabb lunch på stan som man vet funkar med dieten.

Chicken nuggets som smakar falafel

 

 

Ibland råder det torka på vad man ska laga för mat. Det blir ju alltid samma om och om igen. Därför så köpte jag kycklingfärs häromdagen, mest för att det var nedsatt pris pga. kort datum, och tänkte att jag nog kunde hitta på något med färsen. Jag blandade i ägg, en massa vitlök och spiskummin, koriander samt paprikapulver i färsen. Den blev väldigt lös så jag panerade min bollar i mandelmjöl och stekte dem sedan i mycket olja. Till det åt jag en sallad med avokado, lök och ruccola och gjorde en currymajonnäs. Mums!

 

Currymajonnäs: 1 helt ägg, 2 dl raps olja. Mixa med mixerstav i smal bunke till fast konsistens (20 sek brukar det ta). Sedan i med mald curry (ca 1 msk) och salt = currymajonnäs.

 

Chicken nuggets:  1 paket kycklingfärs, 4 pressade vitlökar, 2 tsk spiskummin, 2 tsk koriander, 3 tsk paprika (ungefär så, ha i mer eller mindre beroende på vad du gillar), 1 helt ägg, svartpeppar. Paneras i mandelmjöl. Stekes först på hög värme för att få en krispig yta, sänk sedan till 2 och lägg ett lock över kastrullen. Vänta i ca en kvart, titta till bullarna då och då, försäkra dig sedan om att de är klara innan du serverar!

ladybird

En blogg om hur man med hjälp av SCD-dieten blir fri från Crohn's sjukdom.

RSS 2.0