Avokadosmoothie

 
 
När jag har använt Kung Markattas kokosmjölk i någon rätt brukar jag få över kokosvatten som jag aldrig vet vad jag ska göra med. Tyvärr tycker jag inte att det är tillräckligt gott att dricka som den är och att blanda med bär är heller ingen hit, tycker jag. Jag kan däremot tänka mig att den är jättegod att mixa med banan och kanske kakao som ju inte är tillåtet på SCD men som jag fuskar med ibland. Precis som avokado ger bananen en mjuk fyllig smak som passar till kokosvattnet. Igår gjorde jag en avokadosmoothie då jag köpte kokosvatten på Ekostore här i Göteborg. Det var inte gott! Men dyrt och nyttigt var det ju så något var jag ju tvungen att göra med vattnet. Jag mixade den med melon och avokado vilket blev grymt gott! Idag gjorde jag en ny och hade även i spenat.. inte lika gott. Less is more, så håll er till avokado, kokosvatten och melon är mitt tips!
 
ca 1,5 dl kokosvatten
1/2 avokado
någon söt melon, jag hade honungsmelon hemma
jag tog två "klyftor"... men mängd beror lite på hur mycket sötma man vill ha och tål
 
Lägg alla ingredienser i en bunke och mixa i mixer eller med stavmixer!

Fyllda äggrullar

 
 
Foto: milkforthemorningcake.blogspot.com
 
Igår gjorde jag små fyllda äggrullar som jag glömde att fota. Dessa äggrullar brukar jag göra och ha med mig som matsäck när jag åker längre sträckor och behöver lunch som inte kladdar!
 
Egentligen kan man fylla rullarna med vad man vill. Jag brukar steka någon svamp- och lökblandning och något med avokado (på bilden en guacamole med scd-yougurt i)  samt lite färska grönsaker. Idag hade jag lite rester kvar av "smeten" eftersom jag blev så trött på allt stekande igår. Idag gjorde jag alltså en äggplätt med resterna av fyllningen . Fyllningen veks sedan över med den andra halvan av plätten. Till det åt jag Undermats Syrade morrötter med ingefära.
 
 
 
Ta en bunke och knäck så många ägg du önskar och tror du orkar steka. Vispa ihop ordentligt med salt och peppar, men inte så smeten reser sig!  Sen steker du precis som om du gör pannkakor bara att du gör dem lite mindre och använder då en liten stekpana. Fyll med önskad fyllning och rulla ihop. Superb matsäck eller frukost!

Kolhydratfri plockmat och fänkålssoppa

 
 
Så var det fredag igen! I Göteborg är det kallt så att äta soppa just idag känns inte fel. På fredagar orkar i alla fall inte jag anstränga mig i köket och då är det härligt om man har lite rester som en fänkålssoppa. Vi hittade på receptet och det blev väldigt bra men just nu hittar jag inte min anteckningar så jag återkommer med det receptet en annan dag.
 
Jag tycker alltid att det är lite krångligt med plockmat innan man ska äta och har bjudit hem folk. Det blir ofta nötter, oliver och kanske någon ost för man har inte hunnit koppla på fantasin under tiden man tänkt på för-, huvud- och efterrätt. Egentligen är det ju inte så svårt. I ett land som älskar snittar är det bara att tänka på den formen och göra om den till en annan utan kolhydrater.
 
Man kan till exempel gör zucchinirullar på rå zucchini eller auberginerullar på tunna skivor aubergine som man bakat i ugnen. Auberginerullarna återkommer jag till i ett annat inlägg. 
 
Zucchinirullar
 
1 normalstor zucchini (= 20 snittar skulle jag tro)
fyllning t. ex. marockansk röra, tapenade, ost, avokadoröra med räkor osv....
Jag var trött så jag  köpte en mögelost st:agur, lite serranoskinka och en bit manchegoost som fyllning
 
Ta fram en osthyvel och hyvla zucchinin på längden så att du får flera "zucchiniplattor". De första blir väldigt små så dessa kan man ju äta upp direkt eller spara till annan maträtt. Lägg i det du vill fylla zucchinin med på ena kortsidan av zucchiniplattan och rulla ihop. På bilden är några rullar fyllda  med mögelost och några rullar är fyllda med manchego + serranoskinka. En fast men kletig röra är det bästa för det får rullen att hålla ihop. Men manchegon med serranon gick också väldigt bra att rulla ihop eftersom det blir ganska många varv på den långa skivan vilket gör att rullen håller ihop.
 
Ät som plockmat eller tillbehör till maten!

RAW Snickers eller Enkel dadeldessert



Till denna underbara kombo behövs:

medjooldadlar
mandelsmör
raw kakao

Dela dadlarna på mitten och ta ut kärnorna. Placera båtarna på en tallrik och fyll hålrummen efter kärnorna med mandelsmör. Pudra över raw kakao, färdigt! Servera med hallon eller annat bär/frukt med kontrasterande färg. Mums!
 
Obs kakao är inte SCD. Går minst lika bra utan kakao, kanske kan man strö på lite kokosflingor istället?

Mat från Kuba: Sofrito och Mojo

 
 
Lite längre ner ett fantastiskt recept på en underbar nöt-, ägg- och mjölkfri middag!
 
I helgen gjorde jag ett schema över mat jag ska laga och publicera här på bloggen. För min egen skull och när vänner och familj vill ha recept så kan jag bara hänvisa till bloggen. Men framförallt för alla som äter dieten eller funderar på att börja så att ni kan se vad mycket gott det finns att äta!
 
Om man är intresserad av att laga mat och äter dieter med mycket grönt, utan mjöl, mjölprodukter, nötter och ägg i varenda recept är det en bra idé att snegla på de sydeuropeiska köken samt de latinamerika. Jag bodde i Spanien i nästan fyra år och har en väldig kärlek till den spanska maten, de rena smakerna och grönsakerna!
 
På landet hittade jag ett par kokböcker i en hylla och läste igenom recepten. Jag hittade en hel del jag skulle vilja göra och började idag med Sofrito och Mojo. Sofrito är en sorts salsa på grönsaker, vitt vin och vinäger. I Miami säger man att sofrito är för kubaner vad ketchup är för amerikaner. Den utgör grunden för många kubanska rätter men kan också serveras som en salsa till både kyckling, fisk och biff!
 
 
 
SALSA SOFRITO
 
 
 
1/4 dl olivolja
1 röd paprika
1/2 grön paprika
2 gula lökar
4 vitlöksklyftor
1 - 2 färska chilipeppar
4-5 tomater
1 msk vinäger
1/4 dl vin
salt och peppar
1 tsk akaciahonung (ej i grundreceptet men den blev lite för syrlig och behövde vägas upp med en gnutta sött, enligt mig)
 
Hacka paprika, lök, chilipeppar och vitlök. Fräs i olivolja på medelstark värme tills löken börjar bli mjuk.
Tillsätt hackade tomater, vinäger och vitt vin. Salta och peppra och fortsätt steka på svag värme tills sofriton för en mjuk konsistens. Om man vill kan man även ha i färska örter beroende på vad det är för mat man ska äta till. Vi gjorde ugnstekt kalkon och hade inte så mycket färska örter hemma så det fick bli färska basilika och oregano.
 
 
MOJO FÖR GRÖNSAKER ELLER KÖTT
 
 
 
4-5 vitlöksklyftor (Jag överdriver alltid vitlöken, ta i mindre om ni vill. I grundreceptet står det 3 klyftor)
1/4 dl olivolja
1/2 citron
1/2 apelsin
salt och peppar
 
Till kött: tillsätt även 1/4 tsk kummin och 1/2 tsk oregano. Jag hade i en hel del färsk oregano och tog väl i två nypor mortlade kumminfrön.
 
Pressa 3 av klyftorna och hacka de andra två. Värm livoljan i en liten kastrull och bryn vitlöken, tillsammans med eventuella kryddor, lätt. När löken börjar bli gyllenbrun tar du av kastrullen från värmen och häller i pressa juice från apelsinen och citronen samt tillsätter salt och peppar. Bland väl och häll över köttet/grönsakerna eller servera bredvid som en sås.
 
Den avancerade måndagsmiddagen här hemma bestod av:
Stekta zucchiniringar
Ugnsbakad kalkonfilé
Sofrito
Mojo som hälldes över de uppskurna filébitarna. Mmmm!
 
Hoppas nu att jag klarr av att publicera minst ett nytt recept i veckan som jag lovade mig själv i helgen. Gå förbi och titta för jag kommer nu rikta in mig på tillbehör. Såser och salsor som är goda... eftersom de förgyller maten så. Vad sägs om avokadosås till fisk? Frukostägg med sofrito? Mandelfisk? Kall avokadosoppa? Kaprissås?
 
Mmm så mycket gott jag kommer posta här. Alltid föralltid LOWCARB.
 
 
 

ladybird

En blogg om hur man med hjälp av SCD-dieten blir fri från Crohn's sjukdom.

RSS 2.0