Grönkålschips

 
Hittade detta recept på Anna Skippers hemsida. Helt ok om man vill ha något salt. Tillsammans med friterade mandlar som jag ska beskriva hur man gör är det ett givet tilltugg som ersätter chips och ostbågar.

10 blad grön kruskål, skär bort den grova reven i mitten
olivolja
havssalt
blandade torra örtryddor efter smak

Sätt på ugnen på 180 grader.
Ta fram en plåt och lägg på bakplåtspapper.
Skär kålen i mindre chipsiga bitar. Pensla grönkålsbitarna med olivolja och strö över havssalt.
Rosta i ugnen ca 15 minuter tills de är krispiga. rör om då och då.

Mina blev lite brända så beroende på ugn borde man kanske sänka värmen något och ha inne dem en längre stund.
 

Manukahonung - det var en väldigt god idé

Jag skrev häromdagen om min inflammerade visdomstand och min ovilja till att äta skolmedicinens antibiotika. För att få ner min inflammation köpte jag Manukahonung. Jag tvivlade till en början på hur min mage skulle reagera och skrev här på min blogg att jag inte skulle ta den mer efter känningarna jag fått i magen. Men sedan tänkte jag om, man får ju inte ge upp så lätt. Skulle jag råka på att behöva äta vanlig antibiotika skulle ju magen ändå paja så jag fortsatte med honungen. Vilken potent produkt! Jag blev av med min inflammation på två dagar och var efter fyra dagar helt återställd. Och magen är lugn och fin för jag åt min probiotika, mina syrade grönsaker, min scd-yogurt några timmar efter jag ätit honungen.

Mandelbröd

 
Här kommer ett recept på ett ganska så enkelt mandelbröd. Jag har inte nämnt det på bloggen men nu för tiden är mandel den enda nöten jag kan äta eftersom jag fick världens allergichock av ett cashewbröd jag bakade några veckor innan jul. Det är möjligt att jag tål fler nötter än så men jag är ju extremt försiktig av mig eftersom den allergichocken inte var en rolig upplevelse. När jag googlade runt senare läste jag att cashewnöten faktiskt är mer allergiframkallande än jordnöten!
 
5 dl mandelmjöl
2 tsk akaciahonung
0.8 dl vatten
1/4 tsk salt
4 ägg
1 tsk bikarbonat
 
150 grader C
 i cirka 40 minuter
 
 
Blanda mjöl, bikarbonat och salt i en skål. Separera äggulorna från äggvitorna i varsin bunke för mixerstav, då blir det bäst, i smala bunkar.. Vispa äggulor, honung, och vatten till det får en tjock form och en färg gul som smör. Efter det mixar man äggvitorna tjockt. Först blandar man mjölblandningen med äggulemixen. Se till så att allt blandas väl. När äggvitan ska i ska även den blandas ut noga men man behöver inte överdriva. Här ska det gå ganska så snabbt eftersom det är äggvitans fluffighet som får brödet att bli fluffigt! Häll i en bakform som ni klätt in med bakplåtspapper (det blir svårare att få loss brödet om man smörar formen men det går också bra). In i ugnen och öppna inte under de första 30 minuterna eftersom brödet då bli döbakt. Ca 40 minuter, brödet ska få en gyllenbrun färg och det ska inte finnas något som fastnar på knivbladet när man sticker en kniv i brödet.
 
Lycka till!
 

Salsa verde

 
 
 FISK
 
     Salsa verde med stekt koljafilé, smörslungade brysskål och en enkel grönsallad.

 

Här kommer ett underbart recept på en sås som passar till grillat, fågel, fisk, ägg m.m. Mjölkfri, nötfri, äggfri och självklart glutenfri!

 

2 stora vitlöksklyftor

2 rejäla knippen persilja = 50 gram

En liten burk sardeller 50 gram

1 msk kapris

1.5 dl olja, raps och oliv

Salt och peppar

Saft av en fjärdeldels citron

Pressa vitlök och lägg det i en mixerbunke tillsammans med persilja, sardeller och kapris och mixa med en mixerstav. Häll i oljan så långsamt som möjligt tills allt är sammanblandat väl. Smaka av såsen med salt och peppar och till sist citronsaften.

 

FÅGEL

Salsa verde med stekt kycklingfilé, morotspure med smör och spiskummin, enkel grönsallad med parmesanost för att det hade blivit över! Och friterade mandlar längst bort, också en rest från annan måltid.

 


ÄGG

Salsa verde med skramlade ägg och grönsallad.

Manukahonung.... jag tvivlar på att det var en bra idé

Jag har mått så bra vilket ju är en stor anledning till varför jag inte skriver. Allt går som det ska, magen sköter sig och jag har aldrig aldrig några känningar av min Crohn's längre... tills idag.

 

Anledningen till detta?

 

(Bildkälla: http://tinasmagmat.se)

 

Jag har för första gången i mitt liv fått en visdomstand. Den har bara kommit upp en bit för den får inte plats i min mun. Därför har det blivit en härlig ficka av tandkött som ligger ovanpå denna tand där bakterier kan ansamlas och bilda en inflammation, vilket också har hänt. För att kunna dra ut/operera ut en visdomstand får man inte han någon inflammation där. Jag har sedan inflammationen sköljt mig med koksalt och försökt peta in bakteriedödande gel inuti fickan och utanför vilket gör fruktansvärt ont. Om inte inflammationen försvinner blir jag tvungen att äta antibiotika vilket jag är livrädd för, övertygad om att det kommer att få min nu stabila mage att haverera. Dock så är det ju inte bra att ha en inflammation i munnen för länge så jag anar att mitt öde kommer att bli antibiotikakur, vilket säkert får fart på bloggen också :)

 

I min panik så köpte jag igår Manukahonung som ni kan läsa om på bloggen Tinas magmat. http://tinasmagmat.se/?p=2113

Tog bara en liten knivsudd igårkväll för att pröva, vilket gick bra. I morse en halv tesked och tre timmar senare fick jag en känsla i tarmen som jag inte känt på väldigt länge Det gjorde ont och stramade på min högra sida. I ett inlägg läste jag att Manukahonung höjer produktionen av TNF vilket ju Crohnsmedicinerna hämmar… så det är ju en tankeställare.http://crohnsbreakthrough.com/blog/manuka-honey-probably-not-so-good-for-crohns/

 

 Jag tror inte det blir någon mer Manukahonung för min del, 300 kronor i sjön (?). Samtidigt som jag tänker att vanlig antibiotika säkert kommer få min mage att reagera precis som denna naturliga antibiotika så har just inlägget i adressen ovan fått mig att tveka. Vad är era tankar om honungen? Är det någon här som har testat och kan dela med sig av sina erfarenheter?

ladybird

En blogg om hur man med hjälp av SCD-dieten blir fri från Crohn's sjukdom.

RSS 2.0