Äpple- morotsmuffins

 
(Jag testade även att göra zucchini/parmesan-muffins. Använde samma grundrecept men bytte ut äpplen/morrötter mot zucchini och tillsatte parmesanost istället för honung samt kryddor. Blev sådär så när jag har kommit på ett bättre sätt ska jag publicera receptet. Lyckades bara ta suddiga bilder på det färdiga resultatet så innan jag gör en ny sats får ni hålla tillgodo med bilden ovan på work in progress).
 
Jag testade att göra scd-muffins som Tina på http://tinasmagmat.se publicerat. De blev så sjukt goda! Smakade lite som att äta mjuk pepparkaka. Till och med folk som inte är på SCD har njutit av dessa muffins hemma hos mig, på riktigt njutit av smaken precis som i en vanlig muffins. Jag ändrade lite och arbetade annorlunda med ingredienserna. Något jag lärt mig på SCD är att muffins blir väldigt mycket högre om man vispar vitan och gulan för sig, vilket jag nästan alltid gör numera om jag inte har för lite tid, ork.
  • 3-4 äpplen (beroende på storlek), eller 2 äpplen och två morrötter, eller 4 morrötter
  • 3 ägg
  • 2-4 msk honung (beroende på önskad sötma och hur bra man tål honung)
  • 1 dl riven kokos
  • 3 dl mandelmjöl
  • 1 tsk bikarbonat
  • 1 tsk bourbon vaniljpulver
  • 1/2 tsk mald kardemumma
  • 1 msk mald kanel
  • 50 gram smält smör eller kokosolja (valfritt! i Tinas recept ingår inte fett så det går att skippa men jag gillar den smak som fett kan ta fram. 

Skala och riv äpplena och lägg äppelrivet i en skål.

Blanda torra ingrediener: riven kokos, mandelmjöl, bikarbonat och kryddor.

Smält smöret/oljan.

Knäck de tre äggen. Vispa vitan för sig tills det har blivit tjockt och fluffigt. Vispa gulan med honung tills den har blivit vit och fluffig.

Blanda torra ingredienser med äpplen/morrötter. Tillsätt smöret och gulan och blanda väl. Vänd sist i äggvitan. Försök att arbeta ganska snabbt här men se samtidigt till så att vitan är utblandad med övriga ingredienser.

Klicka upp smeten i större muffinsformar, fylla formen till hälften.

Grädda i ugn 200° i ungefär 20-30 min tills de är lite bruna på ovansidan och smeten har stelnat i formen.

 

 
 


Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

ladybird

En blogg om hur man med hjälp av SCD-dieten blir fri från Crohn's sjukdom.

RSS 2.0