Blomkålsmos och torsk med citronmajonnäs och räkor

 

Till denna helg köpte jag färsk torsk och färska räkor hos fiskhandlaren på torget. Receptet går lika bra att göra på fryst fisk och frysta räkor men färsk mat blir såklart ännu godare.

Fisk och räkor till så många personer som ni är

Blomkålsmos:
Ett stort blomkålshuvud (ju fler ju mer)
Ca 50 gram smör
Salt och peppar

Koka upp huvudet i en kastrull tillsammans med vatten och salt. När blomkålen är lagom mjuk (ej sönderkokt) tar man upp dem. Lägg huvudena i en bunke (låt helst rinna av först), i med ca 50 gram smör (mer eller mindre beroende på vad man känner för) peppra och salta. Mixa med en stavmixer. Mixa inte för mycket då den lätt kan bli för rinnig.

Citronmajonnäs:
Zest från en citron, gärna ekologisk eftersom man använder sig av det yttre gula skalet
Juice från en halv citron
Ca 2 dl rapsolja
2 äggulor
1tsk salt

Riv zest från citronen i en liten skål. Häll upp rapsoljan i en ägare med pip, då blir det mycket lättare att arbeta ihop majonnäsen. Har du ingen som kan hjälpa dig att hålla i skålen eller hälla i oljan rekommenderar jag ett väldigt bra husmors-tips. Ta en disktrasa, gärna så ren som möjligt, och ställ sedan skålen ovanpå trasan. Vips så går det att göra en majonnäs alldeles på egen hand!

Tillsätt äggulorna till zesten och rör ihop. Salta. Rör hela tiden i äggulan med en gaffel samtidigt som du försiktigt häller i olja. I början ska man bara låta droppar gå i för att sedan försiktigt gå över till en rinnande stråle. Ofta måste man pausa så att oljan hinner gå ihop med gulan. Ju mer man rör ju tjockare blir majonnäsen. Ett tips är att aldrig sluta röra när man väl börjat tillsätta oljan. Då brukar man lyckas. När man är klar och majonnäsen fått en fast konsistens kan man hälla i citronjuicen. Här gäller det att vara lika försiktig som med oljan eftersom det lätt kan skära sig. Smaka av allt eftersom du tillsätter citronjuice. Ju mindre desto bättre eftersom det är lätt att den skär sig när man har i vätska. (På bilden en misslyckad majonnäs. Jag hade i för mycket juice och majonnäsen som hade en så fin konsistens bara sjönk ihop och blev rinnig. Jag brukar nästan aldrig misslyckas med majonnäsen men jag var väldigt oförsiktig denna gång när jag hällde i citronjuicen).

Servera kokt torsk med färska räkor, en klick citronmajonnäs, blomkålsmos samt grönsallad.



Trackback

ladybird

En blogg om hur man med hjälp av SCD-dieten blir fri från Crohn's sjukdom.

RSS 2.0